Viikonlopun menu Marskin tapaan

UUTINEN 9.10.2014

Marskin menu:

Kalaseljanka

***

Vorschmack, smetanaa, suolakurkkua,punajuurta, uuniperuna

 

 

 

***
Suklaakakkua


Koko menu 35 €

Itse ihastuimme... entäs te?

Pöytävaraukset p. 08 - 466 608

 

Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim oli koko elämänsä kiinnostunut hyvästä ruoasta. Huolellisesti valmistetun ruoan ja sivistyneiden pöytätapojen arvostuksen hän oli oppinut lapsuudenkodistaan. Venäjällä ja Puolassa hän palveli kolmekymmentä vuotta. Ratkaisevaa hänen kulinaariselle kehitykselleen olivat kuusitoista keisarillisessa Pietarissa vietettyä vuotta.

 

Kirjan "Mannerheimin pöydässä" innoittamana olemme valmistaneet viikonloppumenun Marskin tapaan:

 

Kalaseljanka:

Gustaf Mannerheim lähetti sisarelleen Evalle Ruotsiin tämän seljankan – ”eräänlainen bouillabaissen josta paljon pidän” – valmistusohjeen. Sitä syötiin myös Ruotsissa, sillä Gustaf kirjoitti Eva Mannerheim Sparrelle 23. Helmikuuta 1931 : ” Olen iloinen kuullessani, että Te siellä Albergetissä piditte minun sopastani, jonka venäläinen nimi on seljánka.

 

Marsikin vorschmack:

Suomalaisissa ruokapiireissä on vallalla käsitys, että ainakin yksi marsalkka Mannerheimin tunnetuista mieliruoista olisi alkuperältään Puolasta. Uunissa kypsennettävä liha-sillimureke, vorchmack, jota Mannerheim nautti Varsovan upseerikerholla. Ruoan alkuperä lienee kuitenkin juutalais-puolalais-baltialais-ruotsalainen...

Mannerheimin puoliso kenraali Arapovin tytär, on kertonut että tällä ruoalla hänet voi viekotella pöydän ääreen mihin vuorokauden aikaan tahansa. Hiljaisella äänellä hän pyysi aina pöytänaapuria siirtämään pyhää mureketta sisältävän posliinivuoan lähemmäs.

Tarinan mukaan Mannerheim on vienyt alunperin Puolasta tuomansa Vorschmackin reseptin Kämpiin, mutta kun henkilökunta ei siellä ollut osoittanut kiinnostusta, hän olisi kävellyt Esplanadin puiston yli ja ojentanut reseptin Savoyn keittiömestarille... Savoyn vorschmack kuuluu edelleen ravintolan kulinaarisiin aarteisiin.

 

Meidän kokkimme Joonas oli työharjoittelussa viime keväänä ravintola Savoyssa, päästen tutustumaan tämän historiallisen ravintolan kulinaarisiin aarteisiin.

 

Suklaakakku:

Talvisodan jälkeen marsalkka Mannerheim poikkesi Mikkelissä läpikulkumatkallaan ravintola Seurahuoneelle, joka oli pommituksessa tuhoutuneen hotelli Seurahuoneen korvikkeeksi perustettu matkustajakoti Tapion yhteyteen. Marsalkka ja kenraali Laatikainen söivät perähuoneessa kahden kesken. Mannerheim ihastui niin jälkiruokana tarjottuun suklaakakkuun, että pyysi laittamaan syömättä jääneen palan pakettiin viedäkseen sen mukaan Helsinkiin. Suklaakiisselillä täytetty ranskalainen suklaakakku oli marsalkan mielileivonnaisia.

 

Lähde : Mannerheimin pöydässä. Risto ja Ritva Lehmusoksa, 2004

 

Näytä kaikki uutiset